Kertépítés – a felméréstől a kivitelezésig

A kert felmérése

Egy előre egyeztetett időpontban felkeressük önt, közösen bejárjuk a területet, és közben megbeszéljük a kívánt igényeket (burkolatok helye, növényágyások, kerti szegély stb.), majd elvégezzük a szükséges méréseket. Átbeszéljük a szükséges növényeket, vagy ha még nincs elképzelés javaslatot teszünk. Ezek alapján elkészítjük a kertépítési árajánlatot, ami tételesen tartalmazza a kertben elvégzendő munkafolyamatokat, annak árát, különszedve az anyagköltséget és munkadíjat. Ha az árajánlat elnyerte tetszését, akkor igény szerint készítünk kerttervet.

Kertépítés

A terület előkészítése

 • Ha szükséges a terület vegyszeres gyomtalanítása (esetenként többször is)
 • A meglévő értékes növények (amihez a tulajdonos ragaszkodik) előkészítése, ami alatt a metszést (ifjítás, ritkítás, formázás) a megóvást, vagy az átültetést értjük (ha a terv alapján nincs jó helyen)
 • A feleslegessé vált növények eltávolítása (zöldhulladék lerakóba szállítás), valamint az egyéb nem szerves hulladék elszállítása pl. építkezési törmelék, stb. (konténeres szállítás)

Miért kell a gyomirtást végezni? Mi ennek a menete?

Fontos, hogy ahol gyomos a terület, ott el kell végezni a kert gyomtalanítását/ gyomirtását. Erre azért van szükség, mert a gyomok gyorsan fejlődnek, és ha hagyjuk őket már az elején elterjedni, akkor a későbbiekben sokkal több problémát okozhatnak. A kert tökéletes gyomtalanítására a legjobb módszer a permetezés (ezt érdemes korábban elvégezni, hogy legyen ideje a kijuttatott szernek felszívódnia, valamint ha szükséges, megismételni) majd miután hatott a permet és elsárgultak a gyomok következik a kézi eltávolítás. Amikor sikerült elérni, hogy kertünk tényleg egy „üres vászon” legyen, következhetnek a további munkafolyamatok.

A terület előkészítése
A terület előkészítése
Vissza

Tereprendezés/földmunka/vakondháló

A kertépítése első nagy fizikai munkarésze a földmunka (az első nagy munkarész az a tervezés), ami nagymértékben kihat – a további feladatok minőségi elvégzése esetén is - a végeredményre. A földmunka történhet gépi vagy kézi erővel. (Gépi tereprendezés nagyobb kertek esetén ajánlott, ahol megoldható a gép kertbe bejutása.) A földmunka két nagyobb részre bontható szét, az egyik a tereprendezés, a másik, ha szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű termőföld terítése.

Mi az a tereprendezés és mire kell törekedni?

A tereprendezés során kialakítjuk a megfelelő felületeket. Érdemes úgy alakítani, hogy maximálisan tudjuk kihasználni a kert adta lehetőségeket és arra törekedjünk, hogy minél több használható egyenes felületet hozzunk létre. Figyelni kell, hogy ne alakítsunk ki túl meredek rézsűket, mert ott gondunk lehet a víz okozta erózióval. Túl meredek rézsűknél érdemes támfalban gondolkozni. Ha a területre nem kerül termőföld, a tápanyagot szerves trágya bekeveréssel, vagy komposzttal pótolni kell. Ekkor kerülhet terítésre a vakondháló is, ami a talajfelszín alatt legalább 10 cm mélyre kell hogy kerüljön.

Mikor és miért van szükség minőségi termőföld hozatalra?

A termőföld minősége nagymértékben meghatározza a végeredményt ezért, ha a kertben nincs megfelelő vastagságú és minőségű termőföld, akkor pótolni kell. A tereprendezés után a következő fontos lépés a termőföld hozatal és annak behordása a kertbe. A termőföld pótlásra azért van szükség, mert az összefüggő és szép gyep (lehet az gyepszőnyeg, de lehet vetett fű is) csak megfelelő termőtalajon tud egyenletesen fejlődni. A szükséges termőföld vastagsága nagymértékben függ a kertben lévő föld minőségétől, de ki kell emelni, hogy ennél a munkafolyamatnál nem érdemes spórolni. A nem megfelelő minőségű termőföld okozta hiányosságok a későbbi munkafolyamatokban okozhatnak gondot (füvesítés, gyep-szőnyegezés). Ha szükséges, a vakondháló lerakást még a termőföld terítése előtt kell elvégezni. Vakondháló csak a füvesített rész alá kerül, növényágyásban nem szükséges teríiteni.

Tereprendezés
Tereprendezés
Vissza

Kerti építmények kialakítása

Amikor a területet alkalmassá tettük, elkészítjük a kerti építményeket (pl. támfal, sziklakert, kerti szegély).

Támfal/sziklakert

A tereprendezés során kialakított rézsűknél, ahol szükséges ekkor alakítjuk ki a támfalat vagy a sziklakertet. Támfalra akkor van szükség, ha a területen hirtelen nagy a szintkülönbség és így sok kihasználhatatlan felület alakulna ki. Ilyenkor többnyire fa illetve szikla elemeket használunk. Olyan területen ahol lankásabb a rézsűs rész, ott javasolt sziklakert kialakítása (Sziklakert építéséhez általában édesvízi mészkövet használunk)

Gyepszegély

A füvesített terület és a növényágyást elválasztó gyepszegély vonalát ekkor alakítjuk ki. Ez szép vonalat és rendezettséget ad a kertünknek, valamint még praktikus is. A legjobb, ha a szegély a gyep szintjében helyezkedik el,ekkor legegyszerűbb mellette füvet nyírni. A szegély lehet beton elemekből, fából valamint műanyagból. A szegélyek kerten belüli elhelyezése történhet ívesen, vagy szögletesen a megrendelő igényétől függően.

Ives szegély betonelemekből
Ives szegély betonelemekből
Mészkő szikla támfal
Mészkő szikla támfal
Vissza

Növénytelepítés

A kerti építmények, növényágyások elkészítése után ültetjük a növényeket a megfelelő helyre. (A szakszerű növénytelepítésről nagyon sok helyen olvashatunk. A növények ültetésénél két nagyon fontos tényezőkre kell odafigyelni, a föld minőségére valamint a megfelelő öntözésre.) A növények meghozatala után rögtön nekiállunk az ültetésnek. Kiássuk a megfelelő méretű ültetőgödröt és a növényt trágya bekeverésével elültetjük. A biztosabb és szebb fejlődés érdekében érdemes a nem megfelelő minőségű talajt feljavítani, ami történhet műtrágya vagy szerves trágya alkalmazásával. Savanyú talajt kedvelő növények ültetőgödrébe tőzeget is keverünk. Beültetést követően alaposan beöntözzük. Ha telepítettünk öntözőrendszert, ültetést követően a csepegtető csövet a növények mellé húzzuk. Fák telepítése esetében rögzítő karót is leszúrunk, amihez hozzárögzítjük a növényt. Ha végeztünk az ültetéssel, valamint a csepegtetőrendszert is kialakítottuk, fenyőkéreggel takarjuk a növényágyást.

Mire jó a fenyőkéreg (mulcs)?

A fenyőkéreg a talaj felső részének védelmére szolgál, megóvja a szél, a nap valamint az első káros hatásaitól, valamint kialakít a növények számára egy kedvező mikroklímát (nedvesség megtartásával). Fenyőkéreg terítéssel a gyomok elszaporodását is meggátolhatjuk. A fenyőkéreg vastagsága legalább 5-10 cm kell hogy legyen.

Növénytelepítés fenyőkéreggel
Növénytelepítés fenyőkéreggel
Vissza

Fűfelületek

A kertben a zöldfelületek nagyobb részét általában a fűfelületek alkotják, ezért a következőkben leírjuk a telepítési módszereket, amiket alkalmazunk. Ezekkel a leírásokkal próbálunk betekintést nyújtani a két módszerbe, illetve azok előnyeire. Ezek alapján eldöntheti a kedves érdeklődő, hogy melyik módszerre van szüksége a kertjében. A két módszer közti legnagyobb eltérés az a pénz és idő tényezőre egyszerűsíthető. A füvesítés lényegesen olcsóbb, mint a gyepszőnyegezés, azonban a szép fűfelület kialakulásának ideje több hetet vesz igénybe (a teljes megerősödés pedig hónapot). Gyepszőnyeg esetében viszont rögtön látható az eredmény.

Füvesítés

Elsősorban azért írjuk ezt, hogy ön megismerhesse a füvesítést és annak lépéseit. Mint már korábban írtunk róla, a megfelelő minőségű föld fontossága a kertépítés további munkafolyamatiban is visszaköszön, így van ez a füvesítés esetében is. A megfelelő eredmény elérése érdekében nagyon fontos a megfelelő termőföld.
A füvesítés csak akkor lesz sikeres, ha jól előkészítettük a terület. A gyomos és nem megfelelő felületen nem azt az eredményt fogjuk elérni, amit szeretnénk. A füvesítésnél fontos figyelembe venni, hogy nem lehet az év bármely időszakában elvégezni. Erre a legalkalmasabb időszak elsősorban az őszi vetés (megfelelő hőmérséklet, kevesebb gyom), majd a tavaszi, de ahol biztosított a folyamatos öntözés (öntözőrendszerrel) ott a meleg nyári napok folyamán is elvégezhető.
A csírázás beindulásához ugyanis megfelelő hőmérsékletre, napfényre és megfelelő mennyiségű vízre van szükség. A füvesítés esetében a következő tényező, amire figyelni kell az a megfelelő mennyiségű fűmag kijuttatása, itt a kulcsszó az egyenletesség. Amennyiben nem egyenletesen kerül kijuttatásra a fűmag, kialakulhatnak gyérebb és sűrűbb részek, ami nem nevezhet esztétikusnak.
A füvesítés esetében már olvashattuk, hogy fontos a talaj előkészítése. Ezzel függ össze a következő tényező, amire oda kell figyelni, ez pedig a fűmag megfelelő mélységbe történő kijuttatása. Az ideális az, ha a talaj felső 1 cm-én vannak a magok.
A következő munkafolyamat a hengerezés, amivel összetömörítjük a talajt a magokkal. A hengerezés után az indító műtrágyázás egy nagyon fontos lépés, mivel ezzel a lépéssel elősegítjük a fű növekedését valamint a későbbi sűrűsödést.
A füvesítés zárásaként pedig szükséges egy átfogó öntözés. Automata öntöző rendszer esetében biztosak lehetünk benne, hogy mindenhol egyenletesen fog eloszlani a víz, más öntözési módszereknél nagyon figyelni kell, hogy nem mossuk el a magokat, mert az a fűfelület nem egyenletes kialakulásához vezet. Az automata öntözőrendszerekről az öntözéstechnika fülre kattintva olvashat tájékoztatást.

Összefoglalásként összeszedtünk 7 lépést, amire mi figyelünk a jó füvesítés érdekében:

 • a jó füvesítés feltétele a jó előkészített, tápanyagban gazdag föld
 • a jó füvesítés feltétele jól megválasztott vetési idő
 • a jó füvesítés feltétele az egyenletes vetés
 • a jó füvesítés feltétele a fűmag megfelelő mélységbe jutattása
 • a jó füvesítés feltétele a megfelelő tömörítés (hengerezés)
 • a jó füvesítés feltétele a gyeptrágyázás
 • a jó füvesítés feltétele a megfelelő öntözés
Füvesítés fűmagvetéssel
Füvesítés fűmagvetéssel

Gyepszőnyeg

Úgy, mint a füvesítés esetében a gyepszőnyegnél is kiemelten fontos a megfelelő minőségű, tápanyagban gazdag föld biztosítása. Ezért hívtuk fel már korábban is arra a figyelmet, hogy ez a munkafolyamat meghatározó lesz a későbbiekben.
A gyepszőnyegezésnél és úgy általánosságban a fűfelületek kialakításánál ügyelni kell a precíz előkészítésre, mivel a nem megfelelően elrendezett talajnál a rá fektetett gyepszőnyeg hullámos lesz, ami esztétikailag belezavar az összhatásba. A füvesítéssel ellentétben a gyepszőnyegezésnél kevesebb a hibalehetőség, de ez nem jelenti azt, hogy nem igényel kellő odafigyelést.
A megfelelő előkészítés gyepszőnyegezés esetében már fél sikernek minősül. A gyepszőnyeg terítésnél pár alapszabályt kell betartani, amit követni kell és akkor nagy hibát nem lehet véteni. Fontos, hogy az egymás mellé helyezett gyepszőnyeg tekercseket szorosan hézagmentesen rakjuk.
A gyepszőnyeget terítés után lehengerezzük, hogy kellőképpen tömör legyen. Erre azért van szükség, hogy megszüntessük a gyep gyökérzete és a talaj közti hézagokat és üregeket. A következő ám, nagyon fontos lépés a fű műtrágyázása, hogy biztosan ne szenvedjen hiányt semmiben, ami esetleg gátolja a fejlődését.
A gyepszőnyegezés utolsó fázisa, csak úgy, mint a füvesítés esetében a bőséges öntözés, körülbelül 30 mm körüli vízmennyiséggel.

Füvesítés fűmagvetéssel
Gyepszőnyeg terítés előtt

Összefoglalásként kiemeljük, hogy a gyepszőnyegezésnél mire figyelünk:

 • a jó gyepszőnyegezés feltétele a jó előkészített, tápanyagban gazdag föld
 • a jó gyepszőnyegezés nagymértékben függ az előkészítés minőségétől
 • a jó gyepszőnyegezés függ a szakszerű lerakástól, megfelelő tömörítéstől
 • a jó gyepszőnyegezés kihagyhatatlan lépése a műtrágyázás
 • a jó gyepszőnyegezés kiadós öntözéssel zárul
Füvesítés fűmagvetéssel
Füvesítés gyepszőnyegezéssel
Vissza